Kansen vergroten van leerlingen op Zuid door één-op-één begeleiding door studenten. Dat is de gedachte achter het succesvolle programma Mentoren op Zuid. Jaarlijks begeleiden zo’n 1200 studenten van de Hogeschool Rotterdam en Thomas More Hogeschool even zoveel leerlingen op bijna 20 scholen van Zuid. Het programma is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en om dat te vieren maar vooral ook te bestendigen vond op 30 januari een feestelijke bijeenkomst plaats in Het Gemaal op Zuid. Directeuren en docenten van de deelnemende scholen en opleidingen van de hogescholen kwamen samen om ook voor de komende drie schooljaren de samenwerking te bekrachtigen.
“Mentoren lopen een stukje mee in het leven van de leerlingen omdat ze naast hen staan. Daardoor kunnen ze kleine duwtjes in de goede richting geven en kunnen leerlingen de juiste keuzes maken.”
Marco Pastors, directeur NPRZ
De meeste kinderen en jongeren op Zuid kunnen wel wat extra één-op-één aandacht gebruiken op het gebied van talentontwikkeling, schoolcarrière, zelfvertrouwen en loopbaanoriëntatie. Wekelijks bezoeken studenten van hogescholen uit Rotterdam leerlingen van verschillende scholen op Zuid. Studenten zijn voor leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs op Rotterdam Zuid een goede mentor en coach omdat ze dichtbij hen staan. Studenten leren in de praktijk hoe het is om iemand te coachen en daarnaast maken ze kennis met de superdiverse samenleving van Rotterdam Zuid.
Aan Mentoren op Zuid doen 18 scholen mee en twee hogescholen: Hogeschool Rotterdam en Thomas More Hogeschool. Mentoren op Zuid is in 4 jaar uitgegroeid tot het grootste mentorprogramma van Nederland. In 2018 waren er ongeveer 1.166 koppels die elkaar wekelijks ontmoetten. Het doel voor 2020 is door te groeien naar 2.000 koppels. Hiervoor is een stevige samenwerking nodig die nu is vastgelegd in samenwerkingsconvenanten met de scholen en de deelnemende opleidingen.