Een mooie uitkomst van Mentoren op Zuid is dat door zowel studenten als leerlingen wordt geleerd.Amber Damen, docent en studieloopbaancoach Lerarenopleiding Engels aan Hogeschool Rotterdam
De methodiek van Mentoren op Zuid is theoretisch onderbouwd en evidence-based. De uitvoering en de effecten zijn op verschillende manieren gemeten in de ontwikkel- en groeifase van het programma. Een effectief schoolbased mentorprogramma valt of staat met een goede organisatie, draagvlak bij alle betrokkenen en structurele inbedding in het beleid van het eigen instituut en de scholen waarmee wordt samengewerkt.
Ter voorbereiding op Mentoren op Zuid volgen de docenten een training. Tijdens de eerste mentorbijeenkomsten worden nieuwe docenten ondersteund door een lid van het programmateam. Ook studentmentoren volgen een training die hen voorbereidt op hun taak. Uit onderzoek blijkt dat mentorprogramma’s met een training vooraf effectiever zijn dan programma’s waarbij geen training is. Ook de relatie tussen studentmentor en leerling is sterker wanneer vooraf een training is gevolgd.
Om het traject van Mentoren op Zuid eenvoudiger en leuker te maken voor studenten is een speciale studentmentorapp ontwikkeld. Alle taken die onder Mentoren op Zuid vallen, zijn hierin aan elkaar gekoppeld. Deze app is ook handzaam voor docenten: zo kun je op een simpele manier matches maken tussen studenten en leerlingen, bijeenkomsten inplannen, de voortgang van studenten inzien én direct feedback geven op hun voorbereidingen en reflecties. Dit alles geeft studenten meer inzicht in de fasering van de mentoring en in hun eigen groei.
Mentoring is een wederkerig leerproces waarbij mentor en mentee een nieuw soort relatie opbouwen.Lois Gampierakis, studentmentor, student pabo aan Thomas More Hogeschool
Verbind studenten met bewoners van de stad en bied studenten een unieke praktijkervaring. Neem contact op met het programmateam.