StudentMentorApp

Meedoen. Dat is voor Erna Truijens de rode draad in alles wat ze doet. Of het nu gaat om haar initiatief Stichting Sportspullenbank, haar betrokkenheid bij Sport voor Iedereen of het Rotterdams Netwerk voor Vrouwen in de Sport, het draait er altijd om dat mensen kunnen meedoen. Dat ze impact heeft is duidelijk. Niet voor niets ontving ze de Erasmusspeld, de onderscheiding van de stad Rotterdam die vrijwilligers eert die zich inzetten voor de samenleving.

“Toen ik vier jaar was, werd mijn broertje Bert geboren. Hij was meervoudig gehandicapt, maar als gezin maakten we toch uitstapjes naar Blijdorp of op de Spido. Communicatie met hem was lastig maar met een basale manier van gebarentaal kwamen we een heel eind. Dat is ook de reden dat ik met veel mensen kan communiceren ook al spreken we elkaars taal niet letterlijk. Ik praat ook met mijn ogen en handen.

In Berts volwassen leven werkte hij op een sociale werkplaats waar hij de post sorteerde. Dat kon hij als geen ander en het allerbelangrijkste: hij werd er blij van. Hij deed mee en was van betekenis. Na zijn werk stak hij vanuit zijn rolstoel steevast zijn duim in de lucht. Zo van: dat hebben we weer goed gedaan. Als ik terugkijk op zijn leven - hij werd uiteindelijk maar 36 jaar - zie ik dat hij mijn grootste inspiratiebron is geweest.

Dat iedereen mee moet kunnen doen is voor mij een gegeven en daar heb ik mijn missie van gemaakt. Niemand mag aan de zijlijn staan. Als je elkaar helpt, kan iedereen meedoen. Als ik de trots van kinderen zie die zelf hun sportspullen uitzoeken of als ik merk dat er echt meer aandacht komt voor vrouwen in alle lagen van organisaties, dan ben ik een dolgelukkig en dankbaar mens. En dat alles dankzij Bert.”

Alle verhalen

Onze
partners