StudentMentorApp

Frank van Dam (22 jaar) woont momenteel in een studentenkamer in Blijdorp. Nadat hij zijn bachelor diploma behaalde in Criminologie aan de EUR, besloot hij om een tussenjaar te nemen voordat hij volgend jaar begint aan zijn studie Forensische Orthopedagogiek aan de UvA. Tijdens zijn tussenjaar werkt hij als studenttutor en haalt hier veel energie uit. Deze baan heeft zelfs bijgedragen aan zijn keuze om aan de UvA te gaan studeren. Frank deelt zijn persoonlijk verhaal over het belang van tutoring voor het programma Studenttutoren010.

“Toen ik een vacature voor studententutor zag, wist ik meteen dat ik deze inhoudelijke bijbaan wilde hebben. Vervolgens ben ik in maart vorig jaar begonnen bij een basisschool in de Esch als onderdeel van het pilot tutorproject. Ik vond het direct erg leuk en uitdagend, vooral omdat ik te maken had met een aantal leerlingen die moeite hadden met het schoolleven. Een van deze leerlingen was bijvoorbeeld heel negatief over school en leren, maar ik merkte dat de leerling bij mij beetje bij beetje het rekenen leuker ging vinden. Hoewel de pilot toen natuurlijk te kort was om een persoonlijke band op te bouwen, was het voor mij wel een eyeopener om jongeren toch te kunnen helpen.

In medio vorig jaar werd Studenttutoren010 als zelfstandig programma gelanceerd en besloot ik mij weer aan te melden als tutor. Ik had een tussenjaar genomen om te relaxen, te werken en te reizen. Vanaf september werk ik nu als studententutor bij de Talma-school in Crooswijk en de Emmausschool in Rotterdam West. Ik ben wekelijks 28 uur actief bij de twee scholen: twee dagen in de week bij de Talma-school en drie dagen bij de Emmaus-school.

Bij de Talma-school geef ik als tutor bijlessen aan vijf groepen van drie en vier leerlingen. Zij zijn al goed in rekenen, maar kunnen zich nog verder ontwikkelen. Bij de Emmaus-school heb ik diverse groepen, waarbij ik enerzijds moeilijke rekenstof geef (waar ik ook zelf diep over moet nadenken) en anderzijds de basisvaardigheden. Het lesgeven is nooit saai, omdat de leerlingen zeer verschillend zijn in niveaus. Hierdoor moet ik constant schakelen, waarbij ik zelf heel veel leer en mijn vaardigheden in stijlflexibiliteit ontwikkel.

Het programma Studenttutoren010 heeft mij geholpen om mijn vervolgstudie te kiezen. Tijdens mijn tussenjaar reflecteerde ik op mijn keuzes en zocht ik naar een studie waarmee ik mensen kan helpen. Ik had een aantal studies op het oog, zoals psychologie of een andere vorm om mensen te helpen. Uiteindelijk is mijn oog gevallen op de master Forensische Orthopedagogiek, een studie over jeugdcriminaliteit en opvoeding. Ik zat toen net midden in mijn Studenttutoren010-periode en dacht: dit is mijn studie!”

Alle verhalen

Onze
partners