Mentoring is maatwerk en dat levert heel veel op: individuele voortgang bij de leerlingen en een leerproces dat ik elke student gun.Gaby de Boer, docent Pabo aan Thomas More Hogeschool
Eerstejaars Pabo-studenten kiezen uit diverse maatschappelijk betrokken projecten één project waar ze voor 1 studiepunt aan deelnemen. Schrijven zij zich in voor het mentorprogramma, dan gaan zij 15 keer naar de basisschool van de leerling waar zij aan worden gekoppeld. Het is sterk dat studenten echt kiezen voor het zijn van een mentor, maar ook jammer dat niet iedereen in aanraking komt met dat wat deze ervaring biedt.
De studenten moeten de mentor-mentee bijeenkomsten goed voorbereiden en ook wekelijks intervisie doen om met elkaar te sparren over uitdagingen in de mentoring. De tijdsinvestering is veel groter dan de 28 uur waar 1 studiepunt eigenlijk voor staat, maar de 45 deelnemende studenten hebben het er graag voor over. Ze beseffen dat het een luxe is om een-op-een te kunnen oefenen op de vaardigheden die zij als professioneel groepsleerkracht nodig zullen hebben.
Het is voor een student hard werken om écht in contact te komen met een leerling. Ze denken snel dat ze al contact hebben maar komen er gaandeweg achter wat echt contact is. Studenten leren in gesprek met de leerling goed te luisteren, om zo te kunnen achterhalen wat zij moeten doen; geen eigen plan trekken maar een band opbouwen en samen kijken wat waardevol is.
Een mooi moment voor mij is wanneer ik zie dat iedereen iets anders doet. Er kunnen bijvoorbeeld koppels bezig zijn met schoolzaken, zoals oefenen met verhaaltjessommen, begrijpend lezen of ze maken een studiekalender. Anderen zijn dan juist een spel aan het doen of maken een kickbocks-vlog. Mentoring is maatwerk en dat levert heel veel op: individuele voortgang bij de leerlingen en een leerproces dat ik elke student gun.
Mentoring is een wederkerig leerproces waarbij mentor en mentee een nieuw soort relatie opbouwen.Lois Gampierakis, studentmentor, student pabo aan Thomas More Hogeschool