Mentoren op Zuid biedt leerlingen de kans in contact te komen met rolmodellen die dicht bij hun realiteit staan.Garreling Michel, keuzevakdocent Mentoren op Zuid aan Hogeschool Rotterdam
De 21 studenten die ik begeleid, studeren aan zeer diverse opleidingen: maritiem officier, lerarenopleiding, chemische technologie, financieel, zorg, etc. Die diversiteit is heel interessant. Je ziet terughoudende types, haantjes de voorste, studenten die heel direct zijn of juist heel zacht zijn in hun communicatie. Dat zie je ook terug in de rapportage, maar qua dynamiek is dat superleuk.
Ik kom zelf uit de jeugdhulpverlening werk vaak met groepen; In mijn dagelijkse taken begeleid ik al jaren peercoaches en verzorg ik de intervisiemomenten. MoZ is iets wat mij ligt. Tijdens mijn studie maakte ik zelf gebruik van een peercoach, want een rolmodel werkt gewoon, daar ben ik van overtuigd! Leerlingen zitten in een leeftijdscategorie waarin ze actief op zoek zijn naar voorbeelden, denk bijvoorbeeld aan de rapscene en de media. Ze kijken op naar anderen. Mentoren op Zuid biedt de leerlingen de kans in contact te komen met rolmodellen die dicht bij hun realiteit staan en soms vanuit de zelfde wijk komen. Ze krijgen een concreet voorbeeld van dat hard werken loont en als je in je ontwikkeling investeert je meer uit je zelf kan halen.
De studenten krijgen op hun beurt een breder verantwoordelijkheidsgevoel. Ze leren welke bijdrage zij kunnen leveren aan de maatschappij en hoe die in elkaar zit. Hoe hou je rekening met verschillende culturele achtergronden en opleidingsniveau? Hoe geef je vorm aan je werk? Studenten krijgen de kans om dit vanuit verschillende perspectieven te bekijken.”
De skills die ik heb geleerd bij Mentoren op Zuid kan ik later goed gebruiken.Merve Ulu, studentmedewerker, student Commerciële Economie aan Hogeschool Rotterdam