StudentMentorApp

Met Mentoren op Zuid creëer je een win-winsituatie.

Jacqueline Blaak is adviseur onderwijs en ontwikkeling bij scholen in Rotterdam-Zuid die vallen onder het bestuur van PCBO. "Ik hoop echt dat Mentoren op Zuid door iedere school omarmd gaat worden!"
Kijk vooral naar wat Mentoren op Zuid de school oplevert.
Jacqueline Blaak, adviseur onderwijs en ontwikkeling PCBO Lees het verhaal vanJacqueline

Jacqueline vertelt

Ik heb al in een vroeg stadium kennis gemaakt met het programma Mentoren op Zuid en ik was direct overtuigd van het concept. Als adviseur onderwijs en ontwikkeling bij PCBO-scholen in Rotterdam-Zuid zet ik nu mijn enthousiasme in om basisscholen te inspireren zich aan te sluiten bij het programma. 

Win-winsituatie

Met Mentoren op Zuid creëer je een win-winsituatie: zowel voor de ontvanger als voor de gever. De leerling krijgt elke week iemand echt even helemaal voor zichzelf. Iemand die hem aandacht geeft, die hem ziet en bij wie hij zijn verhaal kwijt kan. Een leerkracht geeft instructies en moet de aandacht verdelen over de hele klas. Bij Mentoren op Zuid gaat het niet per se om het cognitieve, maar kan je juist door de extra ondersteuning andere vaardigheden ontwikkelen. Hoe kun je jezelf zijn? Hoe kun je je kwetsbaar opstellen? Hoe kun je vragen stellen? En hoe verplaats je je in een ander? Dit geldt overigens net zo goed voor de studenten. Studenten krijgen de kans om deze vaardigheden te oefenen met leerlingen die een paar jaar jonger zijn dan henzelf. Eerstejaarsstudenten Social Work bijvoorbeeld, die komen net van de middelbare school. Zij worden opgeleid om met mensen over zelfredzaamheid te praten. Als ze dit kunnen oefenen met een buddy met wie ze niet zoveel schelen, dan maakt dat de studenten een stuk zekerder. Ze durven makkelijker leiderschap te nemen en hun ruimte te pakken. De studenten kunnen er van uit gaan dat ze meer weten dan degene die tegenover hen zit en dat ze meer levenswijsheid hebben. En die kunnen ze overbrengen op de leerlingen. 

Richting geven

Als mentor hoef je vaak alleen maar te luisteren en op het juiste moment de juiste vragen te stellen. Je hoeft niet te vertellen wat de ander moet doen, maar je kunt wel de weg wijzen en helpen richting te geven door knelpunten op te lossen. Een mentor geeft handvatten om de volgende stap te kunnen zetten en een mentor kan je inspireren door talent te zien wat anderen niet gezien hebben. Ik hoop echt dat Mentoren op Zuid door iedere school omarmd gaat worden. Mijn belangrijkste advies voor scholen? Bepaal met je leerkrachten en de schoolleiding hoe het programma zo effectief mogelijk ingezet kan worden, zonder dat het ingewikkelde inspanning kost. En, misschien nog belangrijker: kijk eens wat het programma oplevert! Voor de leerlingen, voor de studenten én voor de docenten.

Je leert een band opbouwen met iemand, dus als je naar een nieuwe klas gaat waar je niemand kent, dan weet je al hoe dat moet.
Jose Ortiz Mejia, leerling Olympia College Lees het verhaal vanJose

Alle verhalen

Onze
partners