StudentMentorApp

Theorie in de praktijk

Lone  Brandon is 18 jaar en volgt de opleiding  Social Work  aan  Hogeschool Rotterdam.  In het eerste jaar volgde zij samen met haar hele klas het programma Mentoren op Zuid. “Dankzij  Mentoren op Zuid weet ik dat ik de doelgroep jongeren leuk vind.”  Door de coronacrisis heeft ze ongeveer  zeven  bijeenkomsten  gehad met haar  mentee. Ondanks het korte samenwerkingsverband, heeft zij  kunnen  leren van  deze ervaring.  
Mijn mentee was erg blij met de tools die ik haar aanreikte.
Lone Brandon, studentmentor, student Social Work Hogeschool Rotterdam Lees het verhaal vanLone

Lone vertelt

Aan het begin van het traject had mijn mentee een gesloten en nonchalante houding. Ze vond het allemaal wel prima zei ze. Na een aantal bijeenkomsten kwam ze losser en vertelde ze over dingen die zich afspeelden binnen de klas. Er bleek vaak onenigheid te zijn in de klas, waar mijn mentee geregeld onderdeel van uitmaakte. Ik vond het in het begin lastig om haar op weg te helpen en de juiste tips te geven. Het was voor mij een uitdaging om een professionele houding aan te nemen en mijn mentee de juiste handvatten te geven.

Flapuit

Mijn mentee vertelde dat ze vaak negatief kon zijn en dat dit haar in de weg stond. Zo floepte ze er bijvoorbeeld snel dingen uit, die niet positief overkwamen op andere. Samen hebben we al deze negatieve gedachten opgeschreven en omgezet naar positieve. Ook hebben we samen bedacht dat ze eerste rustig moet nadenken voordat ze wat zegt tegen iemand, vooral als ze weet dat dingen gevoelig liggen. Het blaadje waar we dingen op hadden opgeschreven, had ze opgehangen in haar kluis. Ik had niet verwacht dat ze het zo serieus zou nemen, maar ze was er blij mee  en het hielp haar echt zei ze.

Professionele houding

Door Mentoren op Zuid heb ik kunnen ontdekken of deze doelgroep mij ligt: jongeren van de basisschool en middelbare school. De doelgroep jongeren blijkt me erg aan te spreken, omdat jongeren veel veranderingen doormaken in deze fase van hun leven. Ik blijf me wel oriënteren, maar dit was een goede ervaring. Bijkomend voordeel was dat ik mijn professionele houding en gesprekstechnieken verder heb ontwikkeld.

Een mooie uitkomst van Mentoren op Zuid is dat door zowel studenten als leerlingen wordt geleerd.
Amber Damen, docent en studieloopbaancoach Lerarenopleiding Engels aan Hogeschool Rotterdam Lees het verhaal vanAmber

Alle verhalen

Onze
partners