Mijn mentee was erg blij met de tools die ik haar aanreikte.Lone Brandon, studentmentor, student Social Work Hogeschool Rotterdam
Aan het begin van het traject had mijn mentee een gesloten en nonchalante houding. Ze vond het allemaal wel prima zei ze. Na een aantal bijeenkomsten kwam ze losser en vertelde ze over dingen die zich afspeelden binnen de klas. Er bleek vaak onenigheid te zijn in de klas, waar mijn mentee geregeld onderdeel van uitmaakte. Ik vond het in het begin lastig om haar op weg te helpen en de juiste tips te geven. Het was voor mij een uitdaging om een professionele houding aan te nemen en mijn mentee de juiste handvatten te geven.
Mijn mentee vertelde dat ze vaak negatief kon zijn en dat dit haar in de weg stond. Zo floepte ze er bijvoorbeeld snel dingen uit, die niet positief overkwamen op andere. Samen hebben we al deze negatieve gedachten opgeschreven en omgezet naar positieve. Ook hebben we samen bedacht dat ze eerste rustig moet nadenken voordat ze wat zegt tegen iemand, vooral als ze weet dat dingen gevoelig liggen. Het blaadje waar we dingen op hadden opgeschreven, had ze opgehangen in haar kluis. Ik had niet verwacht dat ze het zo serieus zou nemen, maar ze was er blij mee en het hielp haar echt zei ze.
Door Mentoren op Zuid heb ik kunnen ontdekken of deze doelgroep mij ligt: jongeren van de basisschool en middelbare school. De doelgroep jongeren blijkt me erg aan te spreken, omdat jongeren veel veranderingen doormaken in deze fase van hun leven. Ik blijf me wel oriënteren, maar dit was een goede ervaring. Bijkomend voordeel was dat ik mijn professionele houding en gesprekstechnieken verder heb ontwikkeld.
Een mooie uitkomst van Mentoren op Zuid is dat door zowel studenten als leerlingen wordt geleerd.Amber Damen, docent en studieloopbaancoach Lerarenopleiding Engels aan Hogeschool Rotterdam