StudentMentorApp

Sara Noa vertelt

“Ik wil later met gedetineerden werken  en Mentoren op Zuid  heeft hier onverwacht een belangrijke basis voor gelegd.”  Sara Noa  is 19 jaar en volgt de opleiding  Social  Work  aan  Hogeschool Rotterdam. In het eerste jaar  volgde zij samen met haar hele klas het programma Mentoren op Zuid. Dit is  een  vast onderdeel in het curriculum van deze  opleiding.  Door de coronacrisis heeft ze niet het hele traject kunnen doorlopen met haar mentee.  Ondanks het korte samenwerkingsverband, heeft zij  toch wat uit deze ervaring kunnen halen.”   

“Mentoren op Zuid heeft me geleerd  dat het belangrijk is  om met een open mind  een gesprek in te gaan. Vanuit mijn opleiding moest ik onderzoek doen naar de school en wijk waar ik  mentor zou zijn. Op basis van berichten in de media had ik een bepaald beeld gecreëerd over Rotterdam-Zuid,  wat niet alleen maar positief was.  Bij  de  eerste ontmoeting  mijn  mentee,  zat er een lief klein jongetje voor me. Toen realiseerde ik me dat  het beeld dat je van tevoren creëert niet per se waar hoeft te zijn.  Dat is  een  belangrijk inzicht dat ik meeneem wanneer ik met gedetineerden  ga werken.”    

“Daarnaast heb ik geleerd hoe ik kan levelen  met de persoon die tegenover me zit. Door het toepassen  van gesprekstechnieken  kon ik meer uit het gesprek halen. Ik ontwikkelde me in het doorvragen, vatte samen wat hij zei en daardoor begreep ik mijn  mentee  beter. Ik gebruik deze gesprekstechnieken  nu  ook  in mijn dagelijks leven en ik merk dat  mijn gesprekken meer diepgang hebben.”   

“Door Mentoren op Zuid ga je een samenwerkingsverband aan met een leerling. Ik heb  geleerd dat een band ontwikkelen niet alleen waardevol  is voor mijn mentee, maar ook voor mij. We zijn allebei gelijk aan elkaar en we leren van elkaar.  Door Mentoren op Zuid ga je een samenwerkingsverband aan met een leerling.  Het was een hele leerzame ervaring.” 


Alle verhalen

Onze
partners