StudentMentorApp

Een open mind

Sara Noa is 19 jaar en eerstejaarsstudent Social Work. “Ik wil later met gedetineerden werken  en Mentoren op Zuid  heeft hier onverwacht een belangrijke basis voor gelegd.”  Samen met haar hele klas volgde zij het programma Mentoren op Zuid. Dit is  een  vast onderdeel in het curriculum van deze  opleiding.  Door de coronacrisis heeft ze niet het hele traject kunnen doorlopen met haar mentee.  Ondanks het korte samenwerkingsverband, heeft zij toch wat uit deze ervaring kunnen halen.”  

Sara Noa vertelt

“Mentoren op Zuid heeft me geleerd dat het belangrijk is om met een open mind een gesprek in te gaan. Vanuit mijn opleiding moest ik onderzoek doen naar de school en wijk waar ik mentor zou zijn. Op basis van berichten in de media had ik een bepaald beeld gecreëerd over Rotterdam-Zuid, wat niet alleen maar positief was.  Bij de eerste ontmoeting mijn mentee, zat er een lief klein jongetje voor me. Toen realiseerde ik me dat het beeld dat je van tevoren creëert niet per se waar hoeft te zijn. Dat is een belangrijk inzicht dat ik meeneem wanneer ik met gedetineerden ga werken.”    

Levelen

“Daarnaast heb ik geleerd hoe ik kan levelen met de persoon die tegenover me zit. Door het toepassen van gesprekstechnieken kon ik meer uit het gesprek halen. Ik ontwikkelde me in het doorvragen, vatte samen wat hij zei en daardoor begreep ik mijn mentee beter. Ik gebruik deze gesprekstechnieken nu ook in mijn dagelijks leven en ik merk dat mijn gesprekken meer diepgang hebben.”   

Leren van elkaar

“Door Mentoren op Zuid ga je een samenwerkingsverband aan met een leerling. Ik heb geleerd dat een band ontwikkelen niet alleen waardevol is voor mijn mentee, maar ook voor mij. We zijn allebei gelijk aan elkaar en we leren van elkaar. Door Mentoren op Zuid ga je een samenwerkingsverband aan met een leerling. Het was een hele leerzame ervaring.” 


"Je kunt je ontwikkelen als toekomstige beroepsprofessional"
Anna Hendrix, docent Social Work aan Hogeschool Rotterdam Bekijk het verhaal vanAnna

Alle verhalen

Onze
partners