StudentMentorApp

Uğur Pekdemir deelt zijn persoonlijk verhaal.

In de lijst van top 50 is Ugur Pekdemir gekozen als 'De Meest Machtig Mooie Mens van Amstelland 2022'. Een mooie erkenning voor Uğur (Directeur Coöperatieve Rabobank Metropoolregio Amsterdam) die al eens eerder door de Volkskrant werd uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke Turkse-Nederlanders. Opgegroeid in een arbeidersmilieu liet Uğur zich op jonge leeftijd al niet gek maken. Studeerde 30 jaar geleden af in Tilburg en maakte met zevenmijlslaarzen carrière, waarvan sinds 2008 voor de Rabobank. Mentoren op Zuid is trotse partner van de Rabobank.

“Als 11-jarige jongen kwam in het kader van gezinshereniging naar Nederland. Na een jaar in de Internationale SchakelKlas - voor het leren van de Nederlandse taal - mocht ik naar de brugklas van LAVO/LEAO en MAVO.

Het schooladvies na een jaar brugklas was de Lagere Technische School, zoals het grotendeels gebruikelijk was voor de ‘gastarbeider’ kinderen. De jongens moesten naar de LTS en de meisjes naar de Huishoudschool. Ze zouden immers als ‘gastarbeider’ kinderen toch terug gaan naar het land van herkomst.

Ik had helemaal geen ambitie om naar de LTS te gaan en, niet geheel onbelangrijk, ik was helemaal niet technisch onderlegd. Dankzij de steun van mijn oudste broer kon ik op dezelfde school blijven.

Bijna alle vormen van voorgezet onderwijs heb ik gehad en kun je me wel de ultieme stapelaar noemen. Wat was ik dan ook echt blij toen ik op 25-jarige leeftijd mijn doctoraal economie behaalde. De onvoorwaardelijke steun van mijn ouders, die het onderwijssysteem niet goed kenden, werkte tijdens mijn schoolloopbaan heel erg inspirerend.

Als jonge academicus ben ik destijds de arbeidsmarkt opgegaan. Met verschillende staffuncties heb ik me kunnen ontwikkelen. Het kantelpunt voor mijn loopbaan was de interventie van mijn toenmalige directeur Adri van Grinsven (nu inwoner van Rotterdam). In het 1999 heeft hij mij aangemoedigd om te solliciteren voor een leidinggevende functie met als opdracht als eindverantwoordelijke voor een veranderingsproces.

Hij gaf mij verantwoordelijkheid en coachte mij hierin. Dit gaf mij de kans en moed om mezelf door te blijven groeien als mens en professional tot de dag van vandaag. We hebben allemaal een mentor nodig, zowel tijdens school als op het werk.”

Alle verhalen

Onze
partners